Talaia

El 18 de desembre de 1921 s'obria Talaia o Gran Palanca, una imponent construcció metàl·lica de 50 m d'alçada que ascendia els visitants fins a situar-los a 551 m sobre el nivell del mar. L'èxit va ser rotund, fins al punt que el públic li va atribuir propietats curatives: es creia que si els infants amb tos ferina s'estaven uns minuts en aquelles altures, els feia bé.

 

Avui és una atracció única al món que no ha perdut la capacitat d'oferir-nos sensacions difícils d'oblidar. Un autèntic balcó a la ciutat de Barcelona.

Avió

Aquesta va ser la darrera gran obra del Dr. Andreu i és potser una de les atraccions més emblemàtiques del Parc d'atraccions. Sense dubte, la icona del Tibidabo. "Us portarà com a un gegantí ocell sobre una panoràmica increïble i notareu les sensacions que es donen en els viatges aeris", així s'anunciava la incorporació de l'Avió el 23 de setembre de 1928.

 

Construït als Tallers Estrada de Sarrià i projectat pels enginyers Fath sota la direcció de Marià Rubió, és una rèplica del primer aparell que va fer el trajecte Barcelona-Madrid. Com a principal característica cal esmentar que és impulsat per la seva pròpia hèlix i a l'interior conserva elements originals com ara l'estació radiotelefònica de 1933.

 

El 31 de gener del 2017 es despenja l'Avió per primera vegada, després de 88 anys en funcionament, per a ser restaurat, tot conservant l'estructura i l'essència de l'atracció original. Fins aleshores havia recorregut la distància equivalent a 20 voltes al món.

Museu d'Autòmats

Des de l'obertura del Parc d'atraccions el 1901, aquest va anar important de diversos països europeus autòmats i màquines automàtiques. Però a partir de 1925 varen ser els mateixos treballadors els qui els varen anar fabricant fins al 1954.

 

Actualment, la peça més antiga és el Pallasso Mandolinista de l'any 1880, però hi destaquen d'altres molt populars com Els Equilibristes, L'Orquestra Prodigiosa, El Poeta s'adorm o La Monyos, personatge cèlebre de les rambles els anys trenta. La fama de la col·lecció va fer que fins i tot Walt Disney volgués comprar-los el 1957 durant una visita al Parc d'atraccions. Sortosament, va marxar amb les maletes buides per la negativa de l'empresa a vendre'ls.

 

A finals dels anys setanta van ser retirats de la intempèrie del Parc per ser restaurats en profunditat i des del 1982 formen part del Museu d'Autòmats. El museu es troba dins d'un edifici modernista del 1909 i constitueix una de les millors col·leccions del món.

 

La darrera incorporació ha estat Els germans Gaüs o L'equilibri del Món, autòmat d'última generació creat per Lluís Ribas, restaurador i conservador actual del Museu. Aquesta peça va ser finalista a l'exposició universal d'Aichi al Japó l'any 2005.

Giradabo

Les sínies o rodes panoràmiques són atraccions clàssiques dels parcs d’atraccions. Als anys 50 i als anys 60 es van instal·lar vàries, dues infantils i la gran roda panoràmica al nivell 6, on actualment hi ha situat el Carrusel.

 

A finals dels anys 80 es va inaugurar el Panoramic, la sínia predecessora de l’actual Giradabo, que va arribar al Parc l’any 2014 i on es va adaptar una cistella per a persones amb mobilitat reduïda.

Carrusel

Els carrusels són atraccions icòniques als parcs d’atraccions i a les fires. Al Tibidabo, el primer va arribar l’any 1910, amb el rellançament definitiu del Tibidabo com a Parc d’atraccions, i era un Carrusel elèctric que es va instal·lar on actualment hi ha els Crash Cars (en aquells anys no existia el nivell 5). A mesura que passaven els anys es van instal·lar altres carrusels per a infants i d’altres per a tota la família fins a arribar al que coneixem ara, que es va instal·lar l’any 1989 a l’Àrea Panoràmica.

 

Aquest Carrusel, ambientat amb detalls d’època, està decorat de forma personalitzada. Hi ha pintures, a la part interior del sostre, dels autòmats que es poden trobar al nostre Museu d’Autòmats. A la part exterior del sostre, a més, hi ha pintats llocs emblemàtics de la ciutat de Barcelona.